Konya‘nın Seydişehir ilçesinde, 2023 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenen Seydişehir leblebisi, altı kuşaktır aynı aile tarafından üretilmeye devam ediyor. Ailenin 30 yaşındaki temsilcisi Eyüp Şenarslan, babasından devraldığı mesleği sürdürerek 175 yıllık leblebi ocağını ayakta tutuyor.
Eyüp Şenarslan, mesleğe okul çıkışlarında babasına yardım ederek başladığını belirterek şunları söyledi:
“Dükkanı sabah 08.00’de açıyor, akşam 20.00’de kapatıyoruz. Taze taze sıcak leblebi kavuruyoruz. Çok fazla yapıp bayatlamasını istemiyoruz. Günde aşağı yukarı 50 kilogram civarında kavuruyoruz. Ertesi gün bir daha yapıyoruz.”
Şenarslan, Seydişehir leblebisinin coğrafi işaret almasının satışlara da olumlu yansıdığını vurguladı.
Emekli olduktan sonra mesleği oğluna devreden Hulusi Şenarslan ise geçmişten bugüne leblebiciliğin zorlu ama değerli bir emek olduğunu anlattı:
“Leblebi kavrulurken çok güzel koku çıkar. Bir nohut dört sefer ateşten geçer, iki ay emek çekilir. Zor bir meslek. Babam, alüminyum fabrikası kurulmadan evvel 365 tane bu tezgahtan olduğunu söylüyor ama günden güne azaldı. Sadece şu anda iki kişi kaldık.”
Mesleğe lise yıllarında babasına yardım ederek adım attığını belirten Hulusi Şenarslan, şöyle devam etti:
“Üniversiteyi bitirdikten sonra baba mesleğine sarıldık. 1993’ten beri bu işi yapıyorum. Aslında makine teknikeriyim. Ufak tefek tamiratları kendimiz yapıyoruz. Emekli olunca oğluma devrettim. Şimdi ona yardım ediyorum. Gelen müşteriler eskiden babamı sorarlardı, şimdi beni soruyorlar. Bu iş silsileyle devam ediyor.”
Ailenin kuşaktan kuşağa aktardığı bu gelenek, Seydişehir’in yüzyıllara dayanan leblebicilik kültürünü yaşatmaya devam ediyor.