1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul’un kimsenin bilmediği yüzü: Betonun kalbinde tarım imparatorluğu

İstanbul’un kimsenin bilmediği yüzü: Betonun kalbinde tarım imparatorluğu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İstanbul’un yalnızca büyük bir metropol değil, aynı zamanda önemli bir tarım, hayvancılık ve su ürünleri potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. İstanbul’da 869 bin dekarlık tarım alanının 746 bin dekarında aktif tarım yapıldığını belirten Parıldar, “İstanbul’umuz şanslı. İşlenen tarım arazisinin yüzde 90’ını planlamış durumdayız” dedi.

Tarımda verimliliği artırmak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı Tarım Üretim Planlaması’nın İstanbul’da etkin şekilde uygulandığını belirten Parıldar, şöyle konuştu:

“Su olmazsa üretiminiz düşer. Ya da suyu fazla tüketen ürünleri ekerseniz ve su kaynağınız yeterli değilse, kuraklık döneminde ciddi zarar görürsünüz. Dolayısıyla biz, suyu merkeze koyarak planlı üretim gerçekleştiriyoruz”

Planlı üretim yapan çiftçilerin desteklerden daha fazla yararlandığını vurgulayan Parıldar, şunları ifade etti:

“Normalde temel destek kapsamında, mazotun yüzde 50’si ve gübrenin yüzde 25’i destekleme ödemesi olarak veriliyor. Ancak planlı üretim yapan üreticilerimiz, mazotun tamamını ve gübrenin yüzde 50’sini destekleme olarak almış olacak”

İstanbul’da geçen yıl çiftçilere dağıtılan tohumların yüzde 80’inin yerli olduğunu belirten Parıldar, “Geçtiğimiz yıl yürüttüğümüz projelerde yerli ve milli tohumlara öncelik verdik. Bu yıl çiftçilerimize temin ettiğimiz ayçiçeği tohumları da milli çeşitlerimizden oluştu” dedi.

Şile ilçesinde aromatik bitkilere yoğunlaştıklarını belirten Parıldar, keten üretiminin 230 dekara ulaştığını, bu alanda Türkiye’de ikinci sırada olduklarını açıkladı. Şile ve Beykoz’da 21 bin dekarı aşkın fındık üretim alanı bulunduğunu vurgulayan Parıldar, şu bilgileri verdi:

“İddia ediyorum, Türkiye’de ilçe bazında bakıldığında, Şile’de üreticilerimizin 17-18 bin dekarlık alanda yaptığı fındık üretimi ilk 3 ilçe arasındadır”

İstanbul’da 80 bini aşkın büyükbaş ve 170 bine yakın küçükbaş hayvan bulunduğunu söyleyen Parıldar, şöyle konuştu:

“Büyükbaş hayvanların 13 bini ise mandadan oluşuyor. Türkiye genelinde manda varlığı açısından İstanbul 3. sırada yer alıyor. Ancak kaliteli ve katma değerli üretim açısından İstanbul’un birinci sırada olduğunu iddia ediyoruz”

Parıldar; Silivri, Çatalca ve Arnavutköy bölgelerinde manda yoğurdu için coğrafi işaret alındığını da ekledi.

Silivri’de 2 bin 900 dekarlık alanda üretilen “Ormanlı pirinci”nin 2024 itibarıyla coğrafi işaret aldığını hatırlatan Parıldar, bu tür çalışmalarla İstanbul tarımının markalaşmasının desteklendiğini söyledi.

661 kilometrelik kıyı şeridiyle İstanbul’un balıkçılık açısından da güçlü olduğunu belirten Parıldar, “2 bine yakın ruhsatlı tekne ve 18 bine yakın balıkçıyla Marmara ve Karadeniz’den sofralara doğrudan ulaşan ürünlerimiz var” dedi.

İstanbul’da 134 bine yakın gıda işletmesinin faaliyet gösterdiğini belirten Parıldar, bu işletmelerin yılda 230 binin üzerinde denetime tabi tutulduğunu, rehberlik ziyaretleriyle birlikte toplamda 1 milyonun üzerinde işletme ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

Parıldar, “Tüketicimizin doğru gıdaya, doğru şekilde ulaşmasını sağlamak” amacıyla denetimlerin artırıldığını vurguladı. 2024 itibarıyla Türkiye genelinden yapılan gıda ihracat işlemlerinin yüzde 25’inin ve ithalat işlemlerinin yüzde 56’sının İstanbul’dan yürütüldüğünü ifade etti.

İstanbul’un kimsenin bilmediği yüzü: Betonun kalbinde tarım imparatorluğu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İZMİRTUMED HABER ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin