1. Haberler
  2. Gündem
  3. Endişe verici keşif: Tokat’ta bulundu, Çin kökenli, 30’dan fazla hastalık taşıyor!

Endişe verici keşif: Tokat’ta bulundu, Çin kökenli, 30’dan fazla hastalık taşıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de kene kaynaklı sağlık riskleriyle ilgili endişe yaratan yeni bir gelişme yaşandı. Uzmanlar, Çin kökenli olduğu düşünülen Haemaphysalis longicornis adlı istilacı bir kene türünün Türkiye’de ilk kez görüldüğünü açıkladı. Bu türün hem insanlar hem de hayvanlar için ciddi sağlık tehdidi oluşturabileceği uyarısı yapıldı.

İSTANBUL’DA BİR KİŞİDE BULUNDU, TÜR TESPİTİ YAPILDI

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin ve Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Kandai Doi, Türkiye’deki kene türlerini araştırdıkları bilimsel çalışmalar kapsamında bu yeni türü keşfetti.

ÜREME DÖNGÜSÜ BAŞLADI, TÜRKİYE’YE YERLEŞTİ

Yapılan saha gözlemlerinde, bu kenenin Türkiye’de sadece geçici olarak bulunmadığı, larva, nimf ve ergin dişi evrelerinin gözlemlenmesiyle birlikte artık yerleşik ve üreyen bir popülasyona sahip olduğu anlaşıldı.

“Türkiye’ye yaklaşık 3-4 yıl önce girdiğini düşünüyoruz. Eylül ayından bu yana düzenli örnekleme yapıyoruz. Gözlemlerimiz, bu türün Türkiye’de artık kalıcı hale geldiğini ve yayılmaya başladığını gösteriyor,” dedi Prof. Dr. Keskin.

30’DAN FAZLA HASTALIK ETKENİ TAŞIYABİLİYOR

Uzmanlar, Haemaphysalis longicornis türünün hastalık taşıma kapasitesinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Bu türün, kırım kongo kanamalı ateşi gibi ciddi zoonotik hastalıklarda bilinen Hyalomma marginatum kadar tehlikeli bir vektör olduğu bildirildi.

Prof. Dr. Keskin şöyle konuştu:

“Bu türün 30’dan fazla hastalık etkenini taşıdığı bilimsel olarak kanıtlandı. Şu anda popülasyon yoğunluğu, coğrafi yayılımı ve taşıdığı patojenler üzerinde detaylı analizler yapıyoruz.”

JAPON UZMAN: ASYA KÖKENLİ, ABD’DE DE TEHLİKE YARATTI

Araştırmanın Japon ortağı Dr. Kandai Doi ise türün Çin ve Avustralya’da yaygın olduğunu, 2017 sonrası ABD’ye ulaşarak hayvan hastalıklarında ciddi sorunlara neden olduğunu vurguladı. Dr. Doi’ye göre bu kene, istilacı karakteri ve yüksek taşıyıcılık kapasitesi nedeniyle özellikle tarım ve hayvancılık için de büyük risk taşıyor.

“İlk kez Türkiye’de tespit ettik ve resmi olarak kayıt altına aldık. Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar açısından tehlikeli bir tür. Erken önlem alınmalı”

TÜRKİYE’DE KENE TÜRÜ SAYISI 56’YA YÜKSELDİ

Yeni keşifle birlikte Türkiye’de kayıtlara geçen kene türü sayısı 56’ya yükseldi. Ancak uzmanlara göre bu sayı, devam eden moleküler çalışmalar sonucunda revize edilebilir. Kene kaynaklı salgın hastalıkların önlenebilmesi için izleme ve biyogüvenlik önlemlerinin artırılması gerektiği ifade ediliyor.

Endişe verici keşif: Tokat’ta bulundu, Çin kökenli, 30’dan fazla hastalık taşıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İZMİRTUMED HABER ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin