TBMM’de bireysel başvuruların değerlendirilebildiği üç komisyondan biri olan Dilekçe Komisyonu, 28. Yasama Dönemi boyunca günde ortalama 26 dilekçe alıyor. Son iki yılda Komisyon’a ulaşan toplam başvuru sayısı yaklaşık 20 bini bulurken, bugüne kadar 9 bin 500’e yakın dilekçe karara bağlandı.
DİLEKÇELER KANUN TEKLİFİNE DÖNÜŞEBİLİYOR
Dilekçelerde emeklilik ve ücret taleplerinin oranı yüksek olurken, yer yer ilginç başvurular da alınıyor. Yeni bir yasal düzenleme ya da mevcut yasaların değiştirilmesini içeren dilekçeler için ise TBMM Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na iletilerek işlem süreci başlatılıyor. Bu tür talepler ayrıca tüm milletvekillerine dağıtılarak yasa yapım süreçlerine katkı sağlıyor.
Komisyonun yetki alanına girmeyen dilekçelerde ise başvuru sahibine gerekli bilgilendirme yapılıyor ve hangi kuruma yönelmesi gerektiği konusunda yol gösteriliyor.
Komisyon Başkanı AKP Adana Milletvekili Sunay Karamık, bazı başvurular üzerine komisyon üyeleri ile sahaya inerek incelemelerde bulunduklarını anlattı. İlgili kamu kurumlarından ve yerel paydaşlardan alınan bilgilerle dilekçelerde belirtilen sorunların nedenleri tespit ediliyor, çözüm önerileri oluşturuluyor.
BAŞVURULAR SONUÇLAR VERDİ
Komisyona ulaşan bazı başvurular olumlu sonuçlandı ve somut adımlar atıldı.
Komisyon tarafından çözüme ulaştırılan bazı sorunlar ve çözümleri şu şekilde oldu:
Bir kişi bankanın kendisinden aldığı kredi kartı üyelik ücretinin iadesini istediği halde banka talebi yerine getirmeyince komisyona başvurdu. Komisyon ise ilgili bankayı arayarak tahsil edilen ücretin iadesini sağladı.
Deprem bölgesine geçici olarak verilen derin dondurucu, yanlışlıkla Ankara’ya götürülmüş, yapılan girişimlerle sahibine geri ulaştırıldı.
Devlet Demiryolları’nda gişe görevlisinin olumsuz davranışı sonrası soruşturma başlatıldı, görevli disiplin cezası aldı.
Sehven yazılan trafik cezası iptal edildi.
Çanakkale’de bir köy yolunun düzenlenmesi, Samsun’da sokak aydınlatmasının artırılması gibi yerel talepler çözüme kavuşturuldu.
Bir depremzedenin konut yolunun yapılması ve engelli raporundaki hatanın düzeltilmesi gibi önemli bireysel sorunlara çözüm üretildi.
KOMİSYON NEDİR, NE İŞ YAPAR?
Dilekçe Komisyonu, Anayasa’nın 74. maddesi kapsamında tüm bireylerin TBMM’ye doğrudan başvuru yapabilmesini sağlayan anayasal bir mekanizmadır. Vatandaşlar dilekçelerini TBMM web sitesi üzerinden elektronik ortamda veya fiziki olarak iletebiliyor.